Niemieckie jedzenie; te dobre i okropne; subiektywnym spojrzeniem
Będąc w Hiszpanii spróbujemy paellę, tapas czy gazpachio, w Czechach knedle a we Włoszech pizzę i spagettii. Potrawy te stały się symbolami tych krajów. A z jakich dań słyną Niemcy?
Kuchnia niemiecka zawiera w sobie różnorodność potraw i dań z różnych regionów tego kraju. Obok stereotypów dotyczących spożywania piwa, wieprzowiny z kapustą i ziemniakami, w kuchni niemieckiej znajdziemy wpływy kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej, czeskiej a nawet polskiej. Potrawy odznaczają się tym, że są tłuste, pożywne i spożywane w dużych ilościach. Również w Niemczech tak jak i w innych krajach znaleźć możemy wiele potraw regionalnych, które stały się symbolami tego kraju. Spokojnie do narodowych potraw możemy zaliczyć golonkę z kapustą czy zupę z węgorza. Dużo osób jednak nie wie, że kuchnia niemiecka to nie tylko golonka z kapustą czy kiełbasa.
Co dobrego możemy zjeść w Niemczech?
Będąc w Niemczech na pewno spotkamy się z makaronem Spätzle, który swoje początki ma w Badenii-Wirtembergii. Jest to mieszanka mąki, jajek, soli i wody, przeważnie gazowanej. Odpowiednio wyrobione ciasto sprawia, że makaron ten jest wspaniałym dodatkiem do potraw mięsnych czy zup. Makaron podany z serem żółtym określany jest niemieckim serem makaronowym. Kolejnym daniem, które trzeba spróbować będąc w Niemczech jest sznycel. Wielu z was powie, że przecież sznycel swoje korzenie ma w Austrii, jednak w Niemczech jest podstawowym składnikiem większości dań nawet tych tradycyjnych.
Podawany jest zazwyczaj z różnymi sosami w restauracjach we Frankfurcie czy Berlinie. Bardzo popularnym daniem w Bawarii są bawarskie białe kiełbaski podawane z musztardą i precelkami. Kiełbaski te sporządzone są z cielęciny i można je spróbować w całej Bawarii. Z potraw ze świeżych ryb słyną okolice Hamburga, natomiast na południu kraju spożywa się przeważnie potrawy z wieprzowiny. Bardzo popularnym daniem z wieprzowiny są Bratwürste, które muszą się znaleźć na każdym niemieckim grillu. Kiełbaski te opieczone z każdej strony i włożone do bułki z dodatkiem musztardy lub keczupu są doskonałym przykładem dobrego jedzenia niemieckiego.
Co jeszcze spróbować?
Bardzo popularnym w Niemczech jest również typowy fast food Currywurst czyli pieczona lub grilowana, pocięta na kawałki kiełbasa posypana cuury i polana sosem na bazie koncentratu pomidorowego podana z bułką lub frytkami. Ciekawostką jest to, że w Berlinie znajdziemy muzeum currywurst.
W Niemczech bardzo dużo potraw jest sporządzanych na bazie ziemniaków. Przykładem może być Bratkartoffeln czyli pokrojone, ugotowane ziemniaki z dużą ilością cebuli i bekonu usmażone na patelni. Jest to niezbyt zdrowe danie, bo zawiera duże ilości tłuszczu ale smakuje wyśmienicie.
Popularnym daniem jest również Maultaschen, który wymyślili mnisi, którym nie wolno było spożywać mięsa. Jest to danie stworzone z różnego rodzaju mielonego mięsa. Pierożki określane również jako ravioli ze Szwabii mogą być gotowane lub smażone i spożywane jako przekąska lub główne danie.
Czy każdemu zasmakuje kuchnia niemiecka?
Każdy z nas ma własny smak i nie wszyscy lubią jeść dużo mięsa. Niestety kuchnia niemiecka w dużej mierze opiera się na bazie mięsa i jest ciężkostrawna, syta i tłusta. Nasze nawyki kulinarne odgrywają dużą rolę, dlatego jedząc niemieckie potrawy, każdy z nas będzie miał inna opinię. Dużo osobom kuchnia niemiecka będzie bardzo odpowiadać, ale znajdą się i jej przeciwnicy.
To co nas łączy z Niemcami to upodobanie do picia kawy i piwa. Na naszych stołach często goszczą zupy a w niektórych rejonach Niemiec prawie w ogóle ich nie ma. Jeśli chodzi o desery to najpopularniejszy jest strudel jabłkowy z cynamonem, rodzynkami i bitą śmietaną.
Ciastem popisowym kuchni niemieckiej jest tort szwarcwaldzki z wiśniami znany również u nas. Wybierając się do Niemiec skosztujcie ich tradycyjne potrawy i sami wystawcie im ocenę.