Zacznijmy od podstawowego słowa
Mięsa i wędliny po niemiecku – popularne
baranina – das Hammelfleisch
boczek – der Speck
cielęcina – das Kalbfleisch
drób – das Geflügel
kiełbasa – die Wurst
kurczak – das Hähnchen
salami – die Salami
szynka – der Schinken
wątroba – die Leber
wieprzowina – das Schweinefleisch
wołowina – das Rindfleisch
żeberka – die Rippchen
Reszta – wędliny i mięsa po niemiecku
baleron/szynka wędzona – der Räucherschinken
befsztyk – das Beefsteak
befsztyk tatarski – das Tatarbeefsteak
boczek wędzony – der Räucherspeck
dziczyzna – das Wildfleisch
golonka – das Eisbein
jagnięcina – das Lammfleisch
kaczka – die Ente
krwisty stek – das blutigen Steak
kotlet schabowy – das Schweinekotelett
łopatka – die Schulter
mięso rosołowe – das Suppenfleisch
mięso z królika – das Kaninchenfleisch
parówka – das Würstchen
pasztet – die Pastete
polędwica – das Filet
przepiórka – die Wachtel
rumsztyk – das Rumpsteak
salceson – der Presskopf
sarnina – das Rehfleisch
słonina – der Speck
smalec – das Schmalz
sznycel – das Schnitzel
szynka gotowana – der Kochschinken
udziec jagnięcy – die Lammkeule
Monika
17 lipca 2017 - 14:20
Witam. A jak po niemiecku nazywamy mięso mielone i karkówka? Pozdrawiam. Super stronka!
Aneta
18 sierpnia 2018 - 14:58
Hackfleisch mieso mielone
Kasia
26 kwietnia 2020 - 12:42
Nackenbraten – karkówka